Ingrediente (6 Porții):
- 680 g carne de vită tocată
- 30 g condimente pentru supă de ceapă
- 15 ml sos Worcestershire (±1 lingură)
- 2 ml sare (±½ linguriță)
- Ceapă caramelizată
- 15 ml ulei de măsline (±1 lingură)
- 2 cepe dulci mari (feliate subțire)
- 2 ml sare (±½ linguriță)
- 60 ml supă de vită (±¼ cană)
- 15 ml oțet balsamic (±1 lingură)
- Sos Dijonnaise
- 75 g maioneză (±⅓ cană)
- 30 ml muștar Dijon (±2 tbsp)
- 1 cățel mare de usturoi (tocat sau răzuit)
- Pentru servire:
- Chifle de burger prăjite
- Brânză feliată la alegere
- Bacon gătit, salată verde, roșii (opțional)
Durată: 10 min.
Timp de gătire: 1 h 12 min.
Timp de așteptare: 70 min.
Dificultate: Ușor
Costuri: Mediu
Instrucțiuni:
Într-un bol mediu, combină carnea de vită, condimentele pentru supa de ceapă, sosul Worcestershire și sarea. Lasă la marinat cel puțin 1 oră, asigurându-te că preparatul obținut este la temperatura camerei înainte de gătit.
Într-o tigaie mare, încălzește uleiul la foc mediu-mare. Adaugă ceapa tăiată felii și condimentează cu sare. Adaugă supa de vită, redu focul la nivel mic si fierbe pentru aproximativ 45 min., amestecând din când în când, pană ce ceapa este maronie și caramelizată.
În ultimele 5-10 min. ale procesului de caramelizare, adaugă oțetul balsamic. Oprește focul și pune ceapa într-un bol separat. Lasă tigaia să se răcească, apoi curăț-o bine.
Împarte uniform carnea de vită în 6 părți egale și formează chifteluțe folosind Presa pentru hamburger.
Pune tigaia curată la încins la foc mediu, adăugând puțin ulei dacă este nevoie. Adaugă 3 chifle de burger în tigaie și gătește timp de 2-3 minute.* Întoarce chiftelele, gătește timp de 1-2 min., apoi adăugă brânza feliată deasupra, pune capacul pe tigaie și gătește timp de 1 minut. Reglează timpul de gătire după cum este necesar până ajungi la rezultatul dorit. Repetă procesul cu chiftelele rămase.
Scoate burgerii din tavă și lasă-i să se răcească timp de 5-10 minute înainte de servire.
În timp ce burgerii se răcesc, adaugă maioneza, muștarul și usturoiul ras într-un bol mic și amestecă până se combină.
Întinde sosul dijonnaise pe chifle, adaugă chiftelele, ceapa caramelizată și alte topping-uri după preferințe.
*Verifică temperatura internă pentru a afla dacă burgerul tău este făcut după bunul plac! Și nu uita să scoți burgerii din tigaie puțin înainte de a ajunge la temperatura dorită, deoarece temperatura internă va continua să crească după gătit.
- Medium-rare: 130°
- Medium: 140°
- Medium-well: 150°
- Bine-făcut: 160°